Chiftelute in sos de maioneza cu ceapa

Reteta culinara Chiftelute in sos de maioneza cu ceapa din categoria Porc. Specific Romania. Cum sa faci Chiftelute in sos de maioneza cu ceapa

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Chiftelute in sos de maioneza cu ceapa

 

Un aperitiv foarte bun, pentru mesele festive, dar și pentru un mic dejun oarecare. Înainte de revoluție, aperitivele de la mesele festive erau mai mult preparate în casă și mai puțin cumpărate din magazin, nu doar pentru că lumea era mai harnică, ci mai ales pentru că atunci magazinele erau cam goale și ce se găsea uneori, se cumpăra pe cartelă... Am făcut acest aperitiv așa cum se face la noi în familie și în Moldova, în general. Dacă pârjoalele moldovenești se fac aici de formă ovală, chifteluțele de formă rotundă (astea se fac la fel și în alte țări, după cum am constatat!) chifteluțele în sos de maioneză le facem mici, ca niște biluțe, atât cât să poată fi luate în furculiță, fără a fi tăiate în farfurie. Am folosit, așa, ca de obicei, ceapă roșie crudă, pentru că nu este iute, pentru gustul ei și pentru senzația plăcută la mestecare. Iar în privința sosului, am adus o îmbunătățire, după ce am văzut o rețetă de-a lui Merișor: am adăugat iaurt, pentru ca sosul să fie mai puțin onctuos și puțin acrișor. Pe vremuri, eu făceam aceste chifteluțe doar cu maioneză și ceapă, dar cred că așa cum le-am făcut acum sunt mai bune. Mulțumesc, Merișor, pentru sugestia găsită în rețeta ta!   Din ingredientele de mai jos am făcut 18 chifteluțe obișnuite (pe care le-am servit cu pireu de cartofi și acrituri) și 36 de chifteluțe-biluțe, pe care le-am făcut cu sos de maioneză. Estimez că aproximativ 1/4 din cantitatea de amestec de carne a fost pentru aceste chifteluțe-biluțe.  

Ingrediente Chiftelute in sos de maioneza cu ceapa

Pentru toate chifteluțele (medii și mici):

500 grame de carne tocată de porc (pulpă)

1 ceapă medie

1 cartof

1 felie de pâine înmuiată în lapte și stoarsă

1 ou

4 căței de usturoi

1 lingură încărcată de făină albă

1 praf de bicarbonat de sodiu

1 lingură de lapte dulce pentru înmuiat pâinea

sare

piper

cimbru

oregano

făină albă pentru modelat chifteluțele

ulei pentru călit ceapa

ulei pentru prăjit chifteluțele

Pentru sosul de maioneză:

maioneză din două ouă

3 linguri de iaurt gras (grecesc)

1 ceapă roșie, de dimensiune medie

Pentru maioneză:

1 gălbenuș de ou fiert tare

1 gălbenuș de ou crud

1 linguriță de muștar clasic

75 ml de ulei de floarea soarelui

zeamă de lămâie

Categorii