Compot de cirese
Reteta culinara Compot de cirese din categoria Sirop / Compot. Specific Romania. Cum sa faci Compot de cirese
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Compot de cirese
Îmi place să mănânc compot, mai ales seara, deoarece este o mâncare foarte ușoară și răcoroasă. Fac deseori compot, din orice fel de fructe am la dispoziție, mere, pere, prune etc. dar cel de vișine, este preferatul meu. De data asta, am primit ceva mai multe cireșe, de la un vecin și m-am gândit să fac câteva sticle de compot, pentru la iarnă. Nu sunt adeptul folosirii conservanților motiv pentru care prefer prepararea prin sterilizare, sau pasteurizare. Prepararea nu durează mult, compoturile rezistă în timp, iar fructele rămân întregi, cărnoase și bune. Dacă doriți un compot mai aromat, atunci puteți pune o păstaie de vanilie și/sau un baton de scorțișoară. În caz contrar, compotul va avea gustul său natural. Din ingredientele de mai jos, au ieșit 9 sticle de compot.
3 kg de cireșe 750 grame de zahăr tos 2,5 litri de apă 1 păstaie de vanilie (opțional) 1 baton de scorțișoară (opțional)Curățăm cireșele de frunze și de codițe, le spalăm bine în apă rece și le punem apoi într-o strecură ca să se scurgă apa.
Observație: Dacă suspectați că cireșele ar putea conține viermișori, atunci puteți să le lăsați mai mult timp în vasul cu apă rece. Viermii vor ieși la suprafață și îi vom putea înlătura foarte ușor!
Punem zahărul într-o oală încăpătoare și adaugăm și apa. Fierbem siropul, numai atât cât să se dizolve complet zahărul.
Observație: Dacă doriți ca siropul să fie mai aromat, atunci adaugați vanilia și/sau scorțișoara!
Cireșele, scurse bine de apă, le introducem în siropul oprit din fiert, doar 1-2 minute, până ce își schimbă culoarea. Scoatem cireșele cu paleta și le punem într-un vas încăpător. Procedăm la fel, până ce epuizăm întreaga cantitate de fructe.
Observație: Nu punem toate fructele odată, în siropul clocotit, deoarece nu vom putea să le scoatem la timp și riscăm ca ele să crape! Cantități mai mici de fructe, sunt mai ușor de manipulat.
Cât sunt încă calde, punem cireșele în sticle/borcane, turnăm deasupra siropul fierbinte, le închidem ermetic și le depozităm într-un loc ferit, învelite cu pături, ca să se mențină căldura, mai mult timp iar compotul să se sterilizeze/pasteurizeze.
După câteva zile, verificăm cu mâna, dacă siropul s-a răcit și dacă da, atunci scoatem sticlele/borcanele cu compot dintre pături și le depozităm în cămară, sau într-un loc răcoros și întunecat.
Ingrediente Compot de cirese
3 kg de cireșe
750 grame de zahăr tos
2,5 litri de apă
1 păstaie de vanilie (opțional)
1 baton de scorțișoară (opțional)