Coronită cu ciocolată din aluat dospit

Timp de preparare 3 ore si 30 minute

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Coronită cu ciocolată din aluat dospit

Aluatul l-am preparat in masina de facut paine. Am pus ingredientele in cuva,in ordinea urmatoare: laptele caldut, ouale, esenta de rom, untul taiat cubulete, zaharul tos, faina,drojdia si sarea. Am lasat la framantat si dospit in total 1 ora 30 minute. Daca nu aveti masina de paine (va recomand din toata inima sa achizitionati una, va usureaza foarte mult munca, framanta si dospeste aluaturile foarte bine). Intre timp, putem cantari untul pentru uns foaia de aluat(se topeste dupa ce facem foaia pentru a fi intins cald cu pensula).Taiem ciocolata cu un cutit in bucatele mici,si dam pe razatoare 1 portocala.Dupa 1 ora si jumatate de framantat si dospit, turnam aluatul din cuva masinii de paine pe o suprafata bine infainata.Intindem aluatul intr-o patura de 40/40cm si grosime de 1cm.Ungem foaia de aluat cu untul topit in prealabil,iar apoi presaram pe toata suprafata foii zahar brut.Presaram ciocolata taiata marunt, uniform, pe toata suprafata si bineinteles coaja de portocale.Dupa care incepem sa rulam foaia strans, pana se formeaza un rulou.Dupa ce am format ruloul, il taiem in rondele egale cu grosimea de 2cm, mie mi-au iesit 18 rondele.Tapetam o tava rotunda cu hartie de copt.Asezam in marginea tavii rondelele, una cate una, petrecandu-le putin, pana obtinem un cerc (coronita) si lasam la dospit acoperita cu o folie alimentara, la loc caldut, pentru 1 ora.Eu am pus la mijloc o forma de decorat astfel incat dupa ce creste aluatul sa ramana gaura din mijloc sa nu se uneasca coronita. Dupa 1 ora, coronita este dospita foarte frumos.Amestecam un galbenus cu cei 50ml lapte.Ungem coronita cu ajutorul unei pensule cu amestecul facut din galbenus si lapte.Presaram pe intreaga suprafata a coronitei zahar brut si o bagam in cuptorul preincalzit, la foc mai intai mic, apoi mediu, pentru 40-45 minute, pana se rumeneste frumos. Dupa ce s-a copt o scoatem din cuptor pe un fund de plastic astfel incat sa se raceasca si partea de jos. Este de o bunatate rara. La mine nu a mai apucat sa se raceasca s-a mancat calda.Combinatia de ciocolata amaruie cu coaja de portocala rasa este o nebunie s-a umplut bucataria de aceste miresme. Pofa buna!

Ingrediente Coronită cu ciocolată din aluat dospit

Pentru aluat:

550g faina

80 gr.unt

2 oua

1 plic drojde uscata Dr. Qetker

200 g lapte caldut

1 esenta de rom Dr. Qetker

coaja rasa de la 1 portocala

85 gr.zahar to

1/2 lingurita sare

Pentru uns foaia de aluat:

50g unt topit

Pentru umplutura:

1 ciocolata Milka cu lapte si 1/2 ciocolata amaruie

zahar brut

coaja de la 1 portocala

Pentru uns si presarat deasupra:

1 galbenu

50ml lapte

zahar brut

Categorii