CURCAN DE CRACIUN

Timp de preparare 3 ore si 30 minute

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare CURCAN DE CRACIUN

1.Se spala in interior si exterior curcanul ,se usuca cu un servet de bucatarie, se sareaza si pipereaza.Cu degetul se ridica pielea curcanului pentru ca sa se sareaze si pipereaze sub piele. 2.Se freaca untul spuma, se adauga sarea.Toate ierburile aromatice proaspete se toaca marunt, se turmixeaza pentru ca ierburile sa se zdrobeasca fin,se pun ierburile uscate, ceapa si usturoiul fin tocate,arpagicul tocat,din nou se turmixeaza si se amesteca cu untul spumos. 3.Compozitia pentru umplutura se pune intr-o punga si se umple sub pielea curcanului.Cu mana se netezeste umplutura pentru ca aceasta sa fie bine repartizata . 4.Ceapa si usturoiul se curata si se taie in doua;merele se lasa intregi.Acestea se pun in interiorul curcanului;se prind pulpele cu ata ,se pune curcanul astfel pregatit intr-o punga magica Knorr,se inchide, se aseaza punga pe o tava si se coace in cuptorul preincalzit la 180*C cca. 10 minute, apoi la 165*C timp de 2,5-3 ore. 5.Intre timp, se prepara murele:intr-o tigaie se pune untul, se topeste ,se adauga murele si se fierb timp de 5 minute, se pune mierea si scortisoara si se serveste cu friptura de curcan.De asemenea, varzute de Bruxelles sotate se servesc cu acest preparat, udat din belsug cu vin alb sec.

Ingrediente CURCAN DE CRACIUN

1 curcan de 3,5-4 kg.

Pentru umplut curcanul:

1 lingurita sare

1 lingurita piper macinat

1 ceapa

2 mere

3-4 catei de usturoi

Pentru crema de unt:

500g. unt

1 lingura sare

2 manunchiuri de busuioc

8-10 ramurele de cimbrisor

1 manunchi de salvie

1/2 manunchi de maghiran proaspat sau 1 lingurita de maghiran uscat

1 manunchi de arpagic

8-10 ramurele de rozmarin sau 1 lingurita de rozmarin

2 cepe rosii

4 catei de usturoi

1 punga magica Knorr

pentru garnitura:

500g.mure congelate

5 linguri miere

2 linguri unt

1 lingurita scortisoara

Categorii