Lasagna cu ciuperci si sos bechamel

Reteta culinara Lasagna cu ciuperci si sos bechamel din categoria Lasagna. Specific Romania. Cum sa faci Lasagna cu ciuperci si sos bechamel

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Lasagna cu ciuperci si sos bechamel

 

Ne plac mult pastele, de tot felul, așa cum ne plac și ciupercile, iar rețeta aceasta, care îmbină armonios cele două ingrediente preferate, ne-a adus o savoare rară. De fapt, ceea ce a contribuit în plus la gustul desăvârșit al acestui preparat au fost și brânzeturile de calitate (cașcaval și mozzarella) dar nu le-am mai specificat în titlu, ca să nu fie prea lung... Este o rețetă mai costisitoare, dar gustul special al preparatului merită acest efort financiar. Pentru că au fost 4 straturi cu umplutură și pentru că preparatul este foarte consistent, am considerat necesar să-l împart în 8 porții.

 

INGREDIENTE
1 kg de ciuperci champignons 12 foi de lasagna 200 grame de cașcaval 150 grame de mozzarella 1 ceapă galbenă 6 căței de usturoi 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui sare piper Pentru sosul bechamel: 50 grame de unt 50 grame de făină 500 ml de lapte sare piper

Mai întâi se pregătește umplutura de ciuperci. Se curăță ciupercile de pielițe și de filamente, se spală și se lasă puțin la scurs, în strecurătoare.

Între timp se curăță ceapa și usturoiul se spală, se mărunțesc și se înmoaie în ulei suficient și la foc mic.

Se dă cașcavalul prin răzătoarea mare.

Se feliază ciupercile și se adaugă în crăticioara în care s-au călit ceapa și usturoiul. Se adaugă 100 ml de apă și apoi se lasă ciupercile la fiert, la foc mediu, până ce scade apa pe care o lasă. Când apa a scăzut, se condimentează ciupercile cu sare și piper și după încă 1-2 minute, se ia cratița de pe foc.

Se face sosul bechamel. Se topește untul în tigaie și apoi se adaugă făina ”în ploaie”. Se amestecă repede până ce rezultă un rântaș în care se adaugă laptele fierbinte, puțin câte puțin. Se încorporează laptele și apoi se mai lasă sosul 10 minute la fiert, la foc mic supravegheat, ca să nu se prindă de fundul vasului. Sosul se va îngroșa treptat pe aragaz, dar și după oprirea focului. Așa că dacă este prea gros, se va mai adăuga puțin lapte, în timp ce fierbe, pe foc. Se condimentează după gust cu sare și piper, opțional și cu nucșoară.

Se pun 3-4 linguri de sos pe fundul vasului termorezistent în care se va face preparatul și apoi se pune primul strat de lasagna. Se pune primul strat de ciuperci, cu tot cu sosul lăsat, apoi se va presăra cașcaval și mozzarella. Se pune al doilea strat de foi de lasagna și se pun la fel: sos bechamel, ciuperci, cașcaval și mozzarella. Se continuă la fel, până la ultimul strat de lasagna, peste care se va pune la fel: sos bechamel, ciuperci, cașcaval, mozzarella.

Se pune capacul pe tava termorezistentă (sau se acoperă cu folie alimentară) timp de 20-25 de minute. După acest interval de timp se scoate capacul și se mai lasă tava la cuptor, până ce preparatul se rumenește frumos. Atunci se scoate tava cu lasagna din cuptor, se porționează și se servește imediat. Este foarte bună și reîncălzită.

Ingrediente Lasagna cu ciuperci si sos bechamel

1 kg de ciuperci champignons

12 foi de lasagna

200 grame de cașcaval

150 grame de mozzarella

1 ceapă galbenă

6 căței de usturoi

3-4 linguri de ulei de floarea soarelui

sare

piper

Pentru sosul bechamel:

50 grame de unt

50 grame de făină

500 ml de lapte

sare

piper

Categorii