Instructiuni de preparare
Paine cu faina integrala de grau
1. Se cantaresc toate ingredientele, se pune apa la incalzit (nu fierbere!). 2. Pregatim drojdia intr-o ceasca de cafea - o amestecam cu lingurita de miere (se va dezlega imediat si se transforma intr-o pasta curgatoare!), eu mai adaug 1 lingura de apa calduta si o lingurita de faina, le amestec toate bine si le las un pic la dospit, la caldura. 3. In rastimpul cat creste drojdia, eu cern faina prin sita pt a fi mai aerata, intr-un castron mare. Se adauga maiaua crescuta (drojdia), sarea, apa calduta (nu o puneti toata de la inceput) si incepeti sa framantati. Pe masura ce se leaga aluatul, mai adaugati apa. Lucrand aluatul veti observa ca nu va mai fi lipicios. In timpul framantatului puneti si cele 2 linguri de ulei. Ca sa va dati seama de consistentei aluatului - trebuie sa se desprinda de pe mana si sa fie cam ca o plastilina moale! Eu framant 15-20 min dupa care las coca la dospit, in castron, acoperit cu un servet umezit, timp de 1 ora, la caldura. 4. Porniti cuptorul - am cuptor normal, pe gaz, cu posibilitate de fixare a temperaturii - si fixati-l pt coacere la 180 grade. 5. Luati o tava - eu folosesc una de chec/cozonac - o ungeti cu un pic de ulei, presarati faina si asezati painea (careia i-ati dat in prealabil o forma). Eu nu ung cu nimic painea... Lasati-o la copt cel putin o ora. 6. Scoateti painea din tava, calda, pe un servet curat cu care o infasurati bine si o lasati asa la racit incet-incet! Nu se va usca in felul acesta! PS: Painea cu faina integrala nu este o paine pufoasa! Nu va asteptati sa iasa ca ceea ce gasiti in comert, deoarece ei folosesc o multime de afanatori, deci chimicale, pt a o face mai usurica...si a ne ingreuna pe noi. In unele retete am gasit folosirea drojdiei uscate - ce am gasit eu in comert am vazut ca mai are si ceva chimicale trecute la ingrediente, asa ca am exclus-o din start! Se taie, insa, usor, fara a se faramitza ca cea din comert si are o consistenta destul de dura cam pe toata perioada, adica atat ca vatine pe fiecare:-) Noi mancam putina paine, asa ca renteaza fabricarea ei. Este delicioasa si in varianta prajita. Mentionez cu multe-multe multumiri ca am luat/incercat aceasta reteta de pe http://amainbucatarie.blogspot.com/ Pofta buna!!