Paine provensala din faina integrala (fara framantare) cu rosii uscate , lavanda si usturoi

Timp de preparare o ora si 30 minute

Dificultate Redusa

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Paine provensala din faina integrala (fara framantare) cu rosii uscate , lavanda si usturoi

Mod de preparare : -se incalzeste cuptorul la capacitatea maxima -se amesteca sarea , faina , rosiile uscate si lavanda intr-un bol mai mare ; se pun 3 linguri de apa calduta intr-o ceasca si se presara deasupra drojdia de bere uscata ; se lasa circa 2 minute ca sa actioneze -se adauga mierea si usturoiul pisat peste apa cu drojdia -se face un caus in mijlocul fainii si se toarna amestecul de drojdie si restul de apa calduta ; se amesteca cu mana cateva minute pana cand aluatul a capatat o consistenta elastica ; el trebuie sa nu fie tare ,ca aluatul care se framanta ci mai degraba sa aiba o consistenta mai moale (dar nu foarte:)) -se ia o forma de copt dreptunghiulara sau rotunda si se incalzeste putin in cuptor ; se scoate si se imbraca apoi peretii in hartie de copt (nu se foloseste folie de aluminiu) ; se toarna aluatul in aceasta forma si se acopera cu un prosop de bucatarie curat si nu foarte gros si se lasa sa stea langa aragaz , la caldura , pentru circa 20-40 minute sau mai mult, pana cand aluatul a crescut si s-a dublat - se introduce in cuptor la temperatura maxima pentru 5 -7 minute , apoi se reduce temperatura si se mai lasa inca aprox 30 minute ; este gata cand se desprinde painea de marginea tavii sau hartiei si cand devine usoara (adica , daca au trecut cele aproximativ 40 minute o scoatem , o rasturnam si batem pe fundul ei cu degetele ca sa vedem daca suna a gol ; daca suna a gol si este usoara inseamna ca este gata . La inceput va recomand sa coaceti painea simpla , fara adaosuri in compozitia ei ; trebuie sa vedeti cum va iese mai intai aluatul obisnuit, ce consistenta are, ca sa stiti apoi cum trebuie sa arate chiar si cand are alte ingrediente in el ; se poate folosi acest aluat si pentru pizza ; din aluat se pot face chifle mici in loc de o bucata mare de paine ; pentru asta folositi tava de briose si micsorati timpul de coacere , la circa 15 -20 minute .

Ingrediente Paine provensala din faina integrala (fara framantare) cu rosii uscate , lavanda si usturoi

Cantitatile necesare pentru o paine :

-450 gr faina integrala de grau sau spelta

-1 lingura de sare marina

-aprox 360-400 ml de apa calduta

-1 lingura de drojdie uscata

-1 lingura de miere

-rosii uscate (o mana) taiate marunt

-flori de lavanda (o mana)

-usturoi pisat ( 2-3 catei)

Categorii