Cu ocazia Anului Nou, pe masa este nelipsit pestele. Noi am avut pastravi proaspeti . Saracutii, la amiaza miscau si seara sedeau cuminti la tava.
4 pastravi [1,800 kg aprox]
2 lamai
2 linguri capere
1 lingura usturoi granulat
1 pachet de unt
1 ardei kapia rosu
1 legatura patrunjel
1 lingura rasa cu zaatar[condiment cu cimbru ]
1 lingurita boia afumata dulce
1 lingurita piper negru macinat
4 linguri otet -la spalat
sare
Pastravii se crapa pe burta si se curata de intestine . Se spala cu apa rece si se clatesc cu otet, api din nou cu apa rece . In mod natura ei sunt mai lipiciosi , cu ajutorul otetului se indeparteaza aceea membrana lunecoasa . Sarati si piparati pastraviii in interior si exterior . Patrunjelul verde se toaca marunt impreuna cu kapia ,zaatar, o lamaie si cu caperele . Adaugati jumatate din usturoi si jumatate din untul taiat bucatele . Sarati si piparati aceasta compozitie pe care o introduceti interiorul pastravilor . Pe deasupra pastraviii se presara cu boiaua afumata , restul de usturoi granulat si restul de unt moale . Asezati pestii in tava cu putina apa[ 100ml] Se da tava acoperita cu folie , la cuptor 200 grade celsius , timp de 30 minute . Se scoate folia, se ridica temperatura si se lasa la gratinat inca 10 minute . Pastravii mei au fost marisori , asa cai-am lasat mai mult la cuptor . Se decoreaza pastravii cu felii de lamaie si patrunjel verde . Se servesc calzi cu garnitura preferata si cu mujdei . Noi am avut garnitura de orez si sos de usturoi cu smantana . Pofta buna !!!!!