Plov

Reteta culinara Plov din categoria Oaie. Cum sa faci Plov

Timp de preparare 60 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Plov

 

O reteta de pilaf- traditional gatit cu oaie specifica popoarelor din Asia Centrala. Eu am primit-o acum multi ani de la prietena mea Na'yma originara din Buchara. Am copilarit printre bucharini si am participat la evenimente traditonale-nunti sau logodne-unde bucatele erau servite pe tipsii uriase, rotunde, incarcate cu bunatati. In primul rand se seveau barbatii, apoi femeile si copiii, iar regula era ca se manca cu mana, facand in causul palmei un cocolos de orez cu carnita. Obligatoriu se folosea doar mana dreapta pentru a servi din tava-gigant, deoarece mana stanga este considerata "impura" fiind folosita pentru alte necesitati fiziologice. Interesant ar fi un mic detaliu cultural, acela ca infractorii condamnati erau pedepsiti prin taierea mainii drepte cu care-se presupunea- ar fi comis infractiunea. Pe langa restul consecintelor tragice ale acestei pedepse, era si aspectul legat de faptul ca o persoana ciunga de mana dreapta nu mai avea voie sa manance din vasele comune... In acele zone se fploseste si grasimea de oaie . Eu am folosit miel si, evident, ulei!!! Dar deja divaghez si ma indepartez de esential care este acum "plovul" acest pilaf cu miel, moale, gustos si parfumat.....pentru care avem nevoie de:

Ingrediente Plov

4 cepe maricele tocate

4 morcovi rasi pe razatoarea cu ochiuri mici

1/2 cana ulei

2 cani orez basmati sau cu bob lung

bucati de carne de miel de dimens. potrivita dupa plac

apa calda

 sare, piper

1/2 lingurita  camoun

1/2 lingurita chimen macinat sau daca nu aveti, seminte

1 lingurita rasa zahar

2 frunze dafin

Categorii