Rata pe varza

Timp de preparare 3 ore

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Rata pe varza

Carnea de raţă asigură dezvoltarea organismului, un sistem digestiv şi nervos sănătos. Aceasta conţine vitamine - retinol, niacina, acid ascorbic, tocoferol, tiamina, riboflavina si piridoxina; cât şi minerale: fier, zinc şi potasiu, iar în ceea ce priveşte valoarea nutritivă, carnea de raţă este similară uleiului de măsline. Spălaţi varza acră de 2-3 ori sau o ţineţi 30 de minute în apă rece, apoi spălaţi raţa şi o tăiaţi bucăţi. Spălaţi plantele aromatice şi ardeiul, tocaţi mărarul, o rămurică de cimbru şi frunzele de ţelină. Luaţi o cratiţă mare din lut, yena, pe care puteţi să o puneţi in cuptor. Puneţi în ea 2 rămurele de cimbru, aşezaţi peste ele varza pe care o scoateţi şi o scurgeţi de apă, apoi adăugaţi bucăţile de raţă. Carnea de raţă conţine grasime care se va scurge peste vraza dornică de a fi preparată într-un astfel de mediu. Merele gutui le spălaţi, le tăiaţi felii mai mari şi le aşezaţi peste raţă. Tocaţi ardeiul iute şi îl puneţi peste celelalte ingredient. Adăugaţi boabele de coriandru, cuişoarele măcinate, chimenul măcinat, sarea şi piperul. Acoperiţi şi puneţi vasul la cuptor la 200 de grade timp de o oră şi jumătate. După acest timp, scoateţi vasul din cuptor, amestecaţi ingredientele din el, mai adăugaţi cimbrul mărunţit, foile de dafin, mărarul şi frunzele de telină tocată şi-l puneţi pentru încă 30 de minute, fără capac, la 250 de grade pentru a se rumeni bine.

Ingrediente Rata pe varza

Pentru 4 porţii:

o raţă de 1 kg şi jumătate

1 kg de varză acră

2 mere gutui

un ardei iute

3 rămurele de cimbru

10 boabe de coriandru

5 cuişoare măcinate

o linguriţă de chimen măcinat

4 foi de dafin

o jumătate de legătură de mărar

o jumătate de legătură de frunze de ţelină

sare

2 linguriţe de piper roşu şi negru

Categorii