Reteta de ardei iuti murati, in saramura

Reteta culinara din categoria Muraturi. Specific Romania. Cum sa faci Reteta de ardei iuti murati, in saramura

Timp de preparare 60 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Reteta de ardei iuti murati, in saramura

 

De obicei pun ardeii iuți, la murat în oțet, dar băieții mei nu prea agrează oțetul . M-am gândit atunci să adaptez o rețetă simplă, folosită la castraveții murați în saramură. Atâta timp cât castraveții murați în saramură, ies foarte gustoși și crocanți, mă aștept la același rezultat și în cazul ardeilor iuți, murați în saramură. Tocmai am primit de la un vecin 1,3 kg de ardei foarte iuți, așa că m-am pus pe treabă! Iata cum se face Reteta de ardei iuti murati, in saramura! Din ingredientele: ardei, usturoi, dafin, au rezultat 12 porții (borcane de 350ml).                

Ingredientele pentru Reteta de ardei iuti murati, in saramura 1-1,5 kg de ardei iuți verzi/roșii 1 căpățână de usturoi 5-6 foi de dafin frunze de vișin (opțional) 1 lingură de piper boabe 1 legătură de hrean 1 legătură de mărar uscat 1 legătură de cimbru uscat 1 țelină cu frunze 5 linguri de sare mare, neiodată, pentru murături 5 l apă

Iata cum se prepara Reteta de ardei iuti murati, in saramura

Folosim borcane de 350 ml, la spălăm bine și le uscăm, ca să fie sterile.

Spălăm ardeii iuți,îndepărtăm codițele,îi înțepăm în câteva locuri cu o scobitoare și-i așezăm în borcane. Pe cei mai lungi (nu încăpeau în borcane de 350 ml) i-am tăiat rondele așa că mi-au ieșit 9 borcane cu ardei iuți întregi și 3 borcane, rondele.

Observație: Dacă doriți ca ardeii să nu fie foarte iuți, spălați-i foarte bine, eventual țineți-i o jumătate de oră în apă rece. Dacă nici așa nu sunteți mulțumiți, atunci despicați-i în două și îndepărtați semințele, eventual și nervurile, în care se găsește iuțeala (capsaicina).

Curățăm usturoiul, țelina și hreanul și le spălăm bine. Țelina și hreanul le tăiem fîșii pentru ca să le putem strecura printre ardeii iuți, pe care i-am pus deja în borcane. În ficare borcan vom pune și câteva boabe de piper, 1/2 frunză de dafin, eventual 1-2 frunze de vișin, dacă avem. Deasupra punem frunze verzi de țelină, crenguțe de mărar și cimbru, uscate.

Pentru saramură punem o lingură rasă de sare mare neiodată, specială pentru murături, la 1 l de apă. Într-o oală am pus 5 l de apă la fiert și am adăugat sarea ca să se dizolve. Punem saramura fierbinte în borcane, peste ardeii iuți și lăsăm să se răcească până a doua zi. Completăm cu saramură, dacă este cazul, punem capacele și le dăm la cămară.

Observație: Umpleți borcanele până sus, cu saramură, ca să nu rămână aer și când punem capacele, să închidă etanș!

Poftă bună!

Vezi si reteta de Dulceata de ardei iuti!

 

Ingrediente Reteta de ardei iuti murati, in saramura

Ingredientele pentru Reteta de ardei iuti murati, in saramura

1-1,5 kg de ardei iuți verzi/roșii

1 căpățână de usturoi

5-6 foi de dafin

frunze de vișin (opțional)

1 lingură de piper boabe

1 legătură de hrean

1 legătură de mărar uscat

1 legătură de cimbru uscat

1 țelină cu frunze

5 linguri de sare mare, neiodată, pentru murături

5 l apă

Categorii