Sirop de trandafiri
Reteta culinara din categoria Sirop / Compot. Cum sa faci Sirop de trandafiri
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Sirop de trandafiri
Când spui trandafiri, te gândești la o multitudine de soiuri și culori, dar nu orice trandafir este potrivit pentru dulcețuri și siropuri. Am 2-3 tufe speciale de trandafiri in gradina pentru dulceata, i-am plantat acum 2 ani, abia acum au inceput sa infloreasca asa ca am asteptat sa infloreasca, am adunat florile, una cate una, sa infloreasca, nu toate deodată, le-am ținut la frigider până am făcut cantitatea dorită, adică 150 g de petale. Anul acesta am zis sa testez siropul, am dulceata de anul trecut (am vecini buni care mi-au dat petale), am facut mai multe, ca am avut si materia prima. Siropul are o culoare frumoasa, pacat ca atunci cand il diluezi cu apa minerala de baut isi pierde culoarea, dar tot e delicios.
150 g petale de trandafir pentru dulceata 1 kg de zahar 800 ml apă 1 lingurita sare de lamaieDupa cum spuneam in descriere, am adunat trandafirii infloriti unul cate unul si i-am tinut la frigider pana am adunat cantitatea de 150 g de petale. Nu am spalat petalele, le-am adunat una cate una si le-am scuturat de orice gaz si impuritati (e putina treaba chinezeasca, dar merita efortul), le-am pus intr-un bol de sticla. Am pus zaharul cu 500 ml apa si o lingurita de sare de lamaie intr-o cratita si le-am pus la fiert, cand a inceput sa fiarba bine si zaharul s-a topit, l-am turnat peste petalele de trandafiri. Am lasat sa se raceasca la temperatura camerei, apoi am acoperit borcanul de sticla cu un capac si am lasat la macerat 24 de ore. Dupa 24 de ore am strecurat siropul de petale, am stors petalele. Peste petalele ramase am adaugat 300 ml apa si am pus la fiert, cam 15 minute din momentul in care incepe sa fiarba. Am strecurat din nou siropul de petale si am stors bine petalele, am amestecat cele doua siropuri si am pus cratita pe foc la fiert, am fiert-o cu o consistenta incat sa curga siropul pe lingurita (se vede in foto), asta e testul, am stins focul, aveam deja sticlele gata (spălate și terilizate la cuptorul încălzit) și am turnat siropul fierbinte în sticle. Am strâns bine capacele, am acoperit cu un șervețel mai gros și am lăsat siropul la răcit. Este delicios intr-o zi fierbinte de vara, cu apa minerala si un cub de gheata sau folosit in diverse creme. Aveam deja sticlele gata (spălate și terilizate la cuptorul încălzit) și am turnat siropul fierbinte în sticle. Am strâns bine capacele, am acoperit cu un șervețel mai gros și am lăsat siropul la răcit. Este delicios într-o zi fierbinte de vară, cu apa minerala si un cub de gheata sau folosit in diverse creme. Aveam deja sticlele gata (spălate și terilizate la cuptorul încălzit) și am turnat siropul fierbinte în sticle. Am strâns bine capacele, am acoperit cu un șervețel mai gros și am lăsat siropul la răcit. Este delicios intr-o zi fierbinte de vara, cu apa minerala si un cub de gheata sau folosit in diverse creme.
Ingrediente Sirop de trandafiri
150 g petale de trandafiri pentru dulceata
1 kg de zahar
800 ml apa
1 lingurita sare de lamaie