Tort cu ciocolata si afine
Reteta culinara Tort cu ciocolata si afine din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Tort cu ciocolata si afine
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Tort cu ciocolata si afine
„Rețete de Paște” Cu ocazia zilei onomastice a soției mele am pregătit această prăjitură delicioasă. L-am servit cu prietenii noștri și a fost foarte apreciat.
-pentru blat umed (23 cm): 133 g ciocolată neagră (54,5% cacao) 80 g cafea fierbinte 166 g iaurt grecesc 133 g ulei 3 oua 200g faina 200 g zahăr 66 g cacao neagră suplimentară 5 g praf de copt 2g sare -pentru crema de ciocolata: 400 g ciocolata cu min. 50% cacao 600 ml crema naturala pentru crema cu min. 30% grăsime 250 g mascarpone 40 g zahăr măcinat - jeleu de afine: 400 g afine congelate 30 g zahăr 3 linguri amidon - pentru decor: alune tocatePentru blat: Puneti ciocolata in 80g cafea fierbinte si lasati sa se topeasca, amestecand usor. Daca nu se topeste perfect, puteti pune amestecul pe baia de aburi. Se lasa sa se raceasca. Intr-un bol se pun ouale, uleiul si galbenusul si se amesteca cu telul, apoi se adauga crema de ciocolata si se amesteca. În mod ideal, toate ingredientele ar trebui să fie la temperatura camerei. Intr-un alt bol se pune faina, cacao, zaharul macinat, sarea si praful de copt si se amesteca bine, apoi se cerne peste compozitia lichida si se amesteca usor cu miscari de jos in sus. Nu amestecați până când amestecul nu este omogen.Tapetam fundul unei tavi cu hartie de copt si ungem marginile cu unt, apoi turnam compozitia. Se da tava la cuptorul preincalzit la 160 de grade C, pentru 50-55 de minute, pana trece testul cu scobitoarea. Întoarceți aluatul cu susul în jos pe un grătar și lăsați-l să se răcească complet. După ce s-a răcit complet, tăiați-l în 3 orizontal. Se incinge 400 ml frisca, se pune deoparte si se pune in ea ciocolata rupta in bucati mici (400g). Se lasa 1-2 minute, apoi se omogenizeaza ganache-ul. Se lasa la racit si apoi se da la frigider pentru 4-6 ore.
Punem afinele cu zaharul intr-un bol si lasam sa fiarba 5-7 minute. Adăugați amidon în sucul lăsat de afine și amestecați compoziția și apoi lăsați-o să fiarbă, amestecând continuu până se îngroașă compoziția. Lasa sa se raceasca.
Amestecați crema de mascarpone cu zahărul măcinat până când crema devine pufoasă. Adăugați 100 ml de smântână naturală pentru frișcă și amestecați până la fermitate. Separat se amesteca ganache-ul de ciocolata (scos din frigider) timp de 1 minut, pana devine pufos apoi se pune peste crema de mascarpone si se amesteca bine.
Așezați un blat pe o farfurie în interiorul unui inel de tort reglabil și întindeți jumătate din jeleul de afine. Se pune 1/3 din crema de ciocolata (folosind un posh) si se netezeste crema cu o spatula. Se pune al doilea blat, se toarnă jeleul de afine rămas și se toarnă 1/3 din crema de ciocolată și se nivelează. Se pune ultimul blat si se da farfuria la rece pentru cateva ore. Înainte de a desface inelul reglabil de tort, treceți-l cu grijă cu un cuțit pentru a dezlipi marginile.
Dacă crema păstrată la rece s-a întărit, torni 100 ml smântână pentru frișcă peste cremă și o mixezi până când se omogenizează compoziția. Întinzi un strat de cremă peste ultimul blat și ornezi tortul după imaginație, cu crema rămasă. Poți să presari alune mărunțite sau fructe.
Ingrediente Tort cu ciocolata si afine
-pentru blat umed(23 cm):
133g ciocolată neagră (54,5% cacao)
80g cafea fierbinte
166g iaurt grecesc
133g ulei
3 ouă
200g făină
200g zahăr
66g cacao extra black
5g praf de copt
2g sare
-pentru crema de ciocolată:
400 g ciocolată cu min. 50% cacao
600 ml smântână naturală pentru frișcă cu min. 30% grăsime
250 g mascarpone
40g zahăr măcinat
-jeleu de afine:
400g afine congelate
30g zahăr
3 linguri amidon
- pentru decor:
alune mărunțite