Tort cu cremă de cacao si dulceaţă de gutui

Timp de preparare 2 ore si 15 minute

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Tort cu cremă de cacao si dulceaţă de gutui

Se separă albuşurile de gălbenuşuri, si se bat cu 8 linguri de zahăr. Se consideră terminată baterea în momentul în care dacă se rastoarnă castronul, albuşul nu cade. Se adaugă albuşurile unul cate unul, apoi faina amestecată cu praful de copt şi la urmă, nuca şi coaja de la portocală. Se pune în forma rotundă de tort şi se bagă în cuptorul preâncălzit timp de 40 min. Se încearcă dacă este copt cu vârful de la un cuţit. Dacă vârful cuţitului iese încărcat, se mai lasă la copt. Se răstoarnă după ce se răcoreşte pe un fund de lemn, eu am un fund de lemn care se roteşte, şi-l tăiem în 3 părţi egale. În timp ce blatul se coace şi apoi se răcoreşte, pregătim crema de cacao. Într-un vas rezistent la foc, punem zahărul şi laptele rece în care am desfăcut făina albă si-l fierbem până se îngroaşă. Adăugăm 50 grame de cacao şi amestecăm. Se ia de pe foc şi se lasă la răcit. După ce s-a răcit se freacă cu untul. Observăm ca se face o cremă moale. Se adaugă restul de cacao şi ea se strânge. Se dă la rece pentru ca untul să se întărească şi el. Se face siropul pentru blat din 3 linguri de zahăr ars şi fiert cu 150 ml apa si o fiolă de rom. Se aşează pe farfuria de tort prima felie de blat, se însiropează si se unge cu dulceaţă de gutui. Se aşează peste ea a doua felie de blat. Se însiropează si se unge gros cu crema de cacao. Se aşează a treia felie de tort. Se acoperă cu restul de cremă de cacao şi se ornează. Eu am ornat cu bomboane sidefate, colorate, astfel: Am trasat cu vârful de la un cuţit două cercuri concentrice între care am scris cu bomboane LA MULŢI ANI, în partea de sus şi am făcut simbolul perpetuării vieţii în partea de jos. În mijloc am făcut semnul zodiacal care reprezintă scorpionul, adică un "m". Am gândit acest simbol deoarece tortul l-am facut de ziua de naştere al soţului meu, care este născut în zodia scorpionului iar numele lui începe cu "m". Tortul este foarte gustos, dulceaţa de gutui în combinaţie cu crema de cacao scoate din anonimat banalul blat cu nucă.

Ingrediente Tort cu cremă de cacao si dulceaţă de gutui

pentru blat

8 ouă

8 linguri de zahăr

5 linguri de făină albă

3 linguri nucă măcinată

1 pacheţel de praf de copt

coaja de la o portocală mică tăiată în cubuleţe mici de tot

pentru crema de cacao

150 ml lapte

400 grame unt

100 grame cacao

o fiolă de rom

o lingură de făină albă

250 grame cu zahăr

pentru crema de dulceaţă

un borcan de 450 grame dulceaţă de gutui făcută în casă

cea din magazine are prea multă zeamă.

pentru sirop

3 linguri de zahăr to

1 pahar de 150 ml apă

o fiolă de rom

pentru ornarea tortului

bomboane sidefate în 2 culori şi multă fantezie

Categorii