Instructiuni de preparare
Whisky de apartament
Whisky este un pic cam pretentios spus, de fapt este o bautura spirtoasa preparata in casa, dar care la gust seamana foarte mult cu un whisky de calitate. Reteta aceasta am folosit-o pe vremea cand locuiam la bloc iar la alimentara din colt gaseam numai posirci. Pe vremea aceea nu era ca acum, sa gasesti bauturi de calitate peste, doar bani sa ai. Dar pe atunci am preparat-0 de cateva ori si am avut numai cuvinte de lauda din partea cunoscatorilor. Pana acum nu am avut curaj sa o postez undeva, dar trebuia sa vina si acel moment candva. Si a venit azi. Puneti intr-un butoi de ~100 de litri vreo 10-20 litri de apa calduta si zaharul, apoi amestecati pana se dizolva zaharul. Completati cu restul de apa si adaugati graul si porumbul. Pentru ferment puteti folosi drojdie, dar eu, dupa cateva incercari am renuntat pentru ca produsul avea gust de drojdie si am preparat singur fermentul. Puneam intr-o cescuta ceva fructe cu putin zahar si lasam la caldura pana incepea fermentatia, apoi turnam totul in butoi. Astupati butoiul nu prea tare si verificati din cand in cand sa vedeti daca a inceput fermentatia. Daca nu, mai preparati ferment. Cand incepe fermentatia astupati bine butoiul si lasati-l sa fermenteze cel putin doua saptamani, depinde cat este de cald. Fermentatia trebuie sa fie anaeroba, nu e ca la vin. Vara fermenteaza mai repede. Dupa 2 saptamani ascultati butoiul ca sa va dati seama daca mai fermenteaza. Dupa cel mult 3 saptamani trebuie sa fie gata fermentatia. Ca sa va dati seama daca este bine, desfaceti butoiul, lichidul nu trebuie sa aiba clabuci si gustati putin. Daca este acrisor, inseamna ca a fermentat destul. Distilarea: i-am spus "de apartament" pentru ca am folosit o instalatie care poate fi folosita oriunde, doar sa o puneti pe aragaz si sa aveti in apropiere o sursa de apa (chiuveta). Trebuie sa aveti o oala sub presiune de cel putin 8 litri si o serpentina confectionata dintr-o teava sau o bara de cupru. Pe mine m-a ajutat un prieten care mi-a facut serpentina la cald. M-a costat un litru de bautura, dar s-a meritat. La oala sub presiune desfaceti surubul de deasupra cu supapa si faceti legatura intre capacul oalei sub presiune si serpentina cu un furtun. Aveti grija sa fie cat mai etans, eventual strangeti bine cu sarma. Eu am pus serpentina intr-un vas de plastic pe care il puneam in chiuveta. Jos am dat o gaura pe unde am scos al doilea furtun, de la baza serpentinei, pe care l-am pus intr-o sticla. Puneti in oala sub presiune 6 litri de maglavais (asa ii spun eu), inchideti oala si umpleti vasul serpentinei cu apa. Daca nu aveti un vas de plastic, puteti folosi o oala mai mare, in care serpentina sa stea in apa. Oala sub presiune o puneti pe ochiul mic al aragazului si dati focul mare timp de 5 minute. Dupa cele 5 minute dati focul mic, aproape de minim si asteptati. In aproximativ o ora veti auzi ceva zgomote in furtun iar in sticla de jos trebuie sa iasa bautura. Aveti grija sa aruncati primii ~50 ml, pentru ca prima data se distileaza alcoolul metilic, care este toxic, apoi se va distila alcoolul etilic. Bautura care iese trebuie sa fie limpede, limpede. Dintr-o oala veti obtine ~ 1 litru. Sa nu opriti focul, mai scoateti inca ~600 ml, care vor mai avea un pic de tarie si un gust bun. Procedati la fel pana terminati butoiul. Veti obtine 10 litri de bautura buna si destul de tare, de aproximativ 40 de grade. Cei 6 litri care au ramas dupa ce ati scos 10 litri ii mai puneti o data in oala si mai obtineti inca cel putin 1 litru destul de tare. Ideal ar fi sa puneti bautura in butoaie de dud si sa le lasati sa stea mai mult timp. Dar un efect asemanator si un gust placut veti obtine daca puneti 10-15 boabe de cafea proaspata pentru fiecare litru. Dupa cateva zile bautura va prinde culoare si o puteti pune in sticle sau o lasati in damigeana, cum doriti. Cu cat lasati cafeaua sa stea mai mult, cu atat veti obtine o bautura frumos colorata si foarte aromata. Si nu uitati: sa o consumati cu masura, sa nu exagerati.