Bourride
Cunoscut și sub numele de vărul bouillabaisse, bourride este o tocană de pește populară, originară din regiunea franceză Languedoc-Roussillon, spre deosebire de bouillabaisse , care își are originea în orașul Marsilia. Cel mai frecvent este făcut cu pește alb, cum ar fi chefal, macrou sau biban de mare, dar rețetele originale și cele mai tradiționale includ în principal mocheta. Cu toate acestea, soiurile moderne încorporează și scoici, scoici sau orice alt tip de crustacee. Tocana este de obicei îmbogățită prin adăugarea de legume precum prazul, ceapa, țelina și morcovii. Ceea ce diferențiază bourride de mai faimoasa bouillabaisse este adăugarea de aioli, un sos făcut cu usturoi, ulei de măsline și, de obicei, gălbenușuri de ou. Acest sos parfumat se adaugă ultimul pentru a îngroșa bulionul și pentru a oferi o aromă mai bogată preparatului. Bourride este renumit pentru că este mai puțin complicat și mai scump decât bouillabaisse, iar cea mai veche mențiune a felului de mâncare apare în La Cuisinière Provencale al lui Reboul din 1897, când a fost descrisă ca o bouillabaisse îngroșată cu aioli, fără șofran. Deși există nenumărate varietăți ale acestui clasic francez, se crede că felul de mâncare își are originea în Sète, un oraș-port situat în sud-estul Franței, unde puteți găsi cea mai tradițională varietate a acestei tocane, preparată exclusiv cu monkfish și cunoscută local sub numele de bourride. Sètoise. Pâinea cu usturoi prăjită acoperită cu sos aioli este de obicei servită alături de tocană. Poate fi servit în lateral sau așezat într-un castron unde este de obicei combinat cu bulionul cremos și peștele însoțitor. Totuși, în unele restaurante se servește mai întâi bulionul, apoi peștele și legumele, în timp ce ultimul se servește aioli și pâinea.
Origine: Languedoc-Roussillon
Categorie: Tocană