Cassoulet
Acest fel de mâncare tradițional pe bază de fasole și carne din sud-vestul Franței este disponibil în trei versiuni, iar fiecare versiune este un fel de mâncare separat în sine. Denumirea cassoulet provine de la numele felului de mâncare folosit pentru prepararea acestuia, numit cassole. Vasul este fiert ore în șir în această oală de teracotă glazurată la o temperatură scăzută, până când carnea și fasolea sunt suficient de moi pentru a se topi în gură. Trei orașe pretind că găzduiesc rețeta originală și, deși se străduiesc veșnic pentru titlul de „cel mai bun cassoulet”, toate sunt de acord asupra unui singur lucru - acest fel de mâncare este considerat sacru în regiunea Lauragais. O variantă vine de la Castelnaudary și se bazează pe fasole albă cu produse din carne de porc, cum ar fi șuncă afumată, cârnați picante și spată de porc. Cassoulet de Carcassone adaugă bucăți de carne de oaie, miel, potârnichi sau prepeliță, în timp ce cassoulet Tolousain combină confitul de rață sau gâscă cu toate ingredientele menționate mai sus. Acest produs de bază al mâncării de confort francez este cel mai bine savurat într-o zi friguroasă de iarnă și este recomandat să îl însoțiți cu un pahar de vin roșu parfumat, plin de corp.
Origine: Languedoc-Roussillon
Categorie: Tocană