Kalakeitto
Kalakeitto sau supa de pește a fost de multă vreme un aliment de bază al bucătăriei tradiționale finlandeze. Deși există numeroase moduri de a pregăti această specialitate finlandeză clasică, ea constă de obicei din bucăți de pește curățate și filetate și legume tăiate cubulețe, care sunt fierte într-o supă de pește bogată, untos. Morcovii, cartofii, ceapa și prazul se numără printre cele mai frecvente legume folosite pentru prepararea supei, în timp ce alegerea peștelui include somon, păstrăv curcubeu, corégon, știucă, biban, șandru sau morbotă. În mod tradițional, supa este îmbunătățită cu adaos de unt și smântână de gătit ( ruokakermaa), și este de obicei aromat cu mărar, ienibahar, foi de dafin, sare și piper. În Finlanda, un castron de supă fierbinte de pește este de obicei savurat la prânz sau cină, dar poate fi servit și ca aperitiv, însoțit de pâine tradițională finlandeză de secară și felii de lămâie în lateral. Începând cu 2018, țara a început să sărbătorească Ziua Națională a Supei de Pește (Kalakeittopäivä) în a doua zi de marți a lunii februarie, manifestare care a început cu scopul de a stimula consumul de pește al oamenilor.
Origine: Finlanda
Categorie: Ciorba de peste