Rieska

Rieska este o pâine finlandeză fără dospire care a fost preparată în toată țara din cele mai vechi timpuri. În cel mai simplu mod, pâinea constă din făină, apă și sare, deși ingredientele pentru prepararea ei variază de la o regiune la alta, la fel ca textura și grosimea ei, variind de la subțire, crocantă și asemănătoare biscuitului, la groasă, densă, și pâine. Cel mai obișnuit tip de făină folosit pentru prepararea acestei pâine este orzul (care face orz rieska sau ohrarieska în finlandeză), dar secara ( ruisrieska ), ovăzul sau piureul de cartofi ( perunarieska ) sunt adesea folosite în loc de orz. Unele versiuni folosesc lapte acru sau zară pentru aluat, în timp ce o variantă este cunoscută sub numele de maitorieskasolicită folosirea laptelui. Deși în mod tradițional pâinea nu conține agenți de dospire, drojdia, praful de copt și bicarbonatul de sodiu sunt, de asemenea, folosite în unele versiuni. În trecut, pâinea rieska a format un element de bază în dieta finlandeză în toată țara și obișnuia să fie coaptă pe pietre fierbinți, care mai târziu au fost înlocuite cu cuptoare fierbinți. Statutul său s-a schimbat însă odată cu introducerea pâinii dospite și, deși rieska este încă un aliment de bază în nordul Finlandei, oamenii din sud-est și sud-vest îl pregătesc doar în weekend sau în cazul unor oaspeți neaștepți. Această pâine este de obicei savurată proaspătă și caldă și este recomandat să o serviți cu acompaniamente precum unt, dulceață, miere, brânză, lapte și gravlax (somon curat cu sare).

Origine: Finlanda de Nord

Categorie: Pâine plate

Taguri

Retete Rieska