Tsolikouri

Tsolikouri este un strugure alb nativ plantat pe scară largă în vestul Georgiei. Acest soi versatil, cu maturare târzie, este folosit la producerea vinurilor albe seci și a stilurilor de desert semi-dulci din denumirea Tvishi. De asemenea, arată un potențial de a produce vinuri spumante bune. Strugurii sunt folosiți în soiuri și amestecuri. Este adesea amestecat cu Tetra și Tsitska. Vinurile produse din Tsolikouri vor avea un caracter fructat și floral, corp mediu spre plin și aciditate strălucitoare. Are de obicei arome care amintesc de fructele galbene, precum pere și gutui, împreună cu unele nuanțe de citrice. Vinurile sunt în mare parte savurate tinere, dar există câteva exemple rare de stiluri învechite. Strugurii sunt uneori folosiți pentru a produce vinuri care contactează pielea în qvevri tradițional georgian(churi) vase. Aceste vinuri vor avea o culoare mai închisă și arome care amintesc de caise și condimente. Vinurile Tsolikouri se potrivesc în general bine cu carne de pasăre, feluri principale ușoare, aperitive și brânză.

Origine: Imereti

Categorie: Soi de vin

Taguri

Retete Tsolikouri