Desert coronita Pavlova, cu frisca si fructe - Reteta nr. 700

Reteta culinara din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Desert coronita Pavlova, cu frisca si fructe - Reteta nr. 700

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert coronita Pavlova, cu frisca si fructe - Reteta nr. 700

 

După tortul de probă cu blat de bezea, când am avut ocazia să pun la punct unele proceduri, am făcut această coroniță Pavlova, la care mi-a rămas gândul, de îndată ce am zărit-o undeva... Cu mare atenție, răbdare și grijă am reușit să duc la bun sfârșit acest proiect culinar, în așa fel încât să fiu mulțumită de rezultat: tortulețul a ieșit excelent, cu blaturile crocante și bune din bezea, aromele armonioase ale fructelor și frișca naturală. Cât despre aspect, judecați și singuri...! Aproape că-mi era milă să-l tai...

 

INGREDIENTE
Pentru două blaturi de bezea: 4 albușuri 200 grame de zahăr pudră 1 plic de vanilie esență de portocale 1 praf de sare extrafină 1 lingură de oțet de vin 2 linguri de amidon alimentar Pentru frișcă: 400 grame de smântână grasă, naturală 100 grame de zahăr pudră 2 plicuri de vanilie esență de portocale Pentru decor: semințe de rodie coacăze negre fructe de cătină frunze proaspete de mentă

Pentru blaturile din bezea se mixează mai întâi albușurile cu un praf de sare și când încep să crească în volum, se continuă mixarea și se adaugă oțetul. Se adaugă zahărul pudră în ploaie, puțin câte puțin și vanilia.

Când nu se mai simt cristalele de zahăr și compoziția este lucioasă și fermă, se adaugă esența de portocale și apoi, pe rând, cele două linguri de amidon alimentar. Se mai mixează încă 2 minute, pentru omogenizare și apoi se toarnă compoziția de bezea în poș.

Se pune într-o tavă o hârtie de copt, se trasează cu creionul forma blatului și apoi se șprițează prima foaie, din trei cercuri concentrice, în interiorul tiparului desenat pe hârtie, pentru că în cuptor, blatul va mai crește.

Se pune tava cu blatul pe treapta din mijloc, în cuptorul preîncălzit, la temperatura cea mai mică. Se lasă blatul în cuptorul cu ușa întredeschisă, timp de cel puțin 90 de minute, până ce bezeaua se întărește și capătă consistență.

Când blatul este gata, se lasă să se răcească în cuptor, după care se scoate și se depune într-un spațiu uscat și răcoros.

După același tipic se face cel de-al doilea blat. Pentru al doilea blat, eu am făcut trei cercuri concentrice, din bezele, în interiorul tiparului trasat cu creionul. Se procedează întocmai pentru coacerea și depozitarea celui de-al doilea blat.

Cât timp se coc blaturile în cuptor, se face frișca din smântâna rece, mixată cu vanilia și zahărul pudră, adăugat puțin câte puțin. După ce se obține consistența dorită, se dă frișca la frigider, până ce vor fi gata ambele blaturi.

Se pregătesc din timp fructele pentru decorarea tortului.

Când ambele blaturi sunt gata și răcite complet, se pune primul pe un platou, se șprițează deasupra frișca, se suprapune cel de-al doilea blat (cel format din bezele) și se ornează cu trandafirași din frișcă.

Se decorează tortul cu fructele și frunzele de mentă pregătite din timp, după care se dă la frigider, până la servire.

Pentru că blaturile din bezea se înmoaie repede, acest tort nu se poate păstra mult timp, cel mult 24-30 de ore.

Ingrediente Desert coronita Pavlova, cu frisca si fructe - Reteta nr. 700

Pentru două blaturi de bezea:

4 albușuri

200 grame de zahăr pudră

1 plic de vanilie

esență de portocale

1 praf de sare extrafină

1 lingură de oțet de vin

2 linguri de amidon alimentar

Pentru frișcă:

400 grame de smântână grasă, naturală

100 grame de zahăr pudră

2 plicuri de vanilie

esență de portocale

Pentru decor:

semințe de rodie

coacăze negre

fructe de cătină

frunze proaspete de mentă

Categorii