Desert tort din biscuiti, de post

Reteta culinara din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Desert tort din biscuiti, de post

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert tort din biscuiti, de post

 

Am făcut acest tort din biscuiți, de post, pentru Lăsata secului, deci înainte de a intra în Postul Paștelui, pentru că știam că nu-l vom termina într-o singură zi și că ne vom bucura de el mai mult timp. Crema este cu gris, la fel ca la prăjitura cu foi de bulion, în loc de blat am folosit biscuiți Popular, iar pentru decor, dar și pentru însiroparea biscuiților am folosit o conservă de compot cu jumătăți de piersici. Toate soluțiile găsite au fost foarte bune, așa că tortul a ieșit excelent, aspectuos, cu o textură moale și fină, iar piersicile i-au dat un gust rafinat. Cred că este o idee foarte bună dacă vreți să faceți un astfel de tort, pentru o ocazie festivă din perioada Postului, care mai durează. Pentru cele 4 rânduri de ”blat” am folosit 64 de biscuiți Popular, iar cremă am făcut mai multă, ca să fie suficientă nu numai pentru umplerea generoasă a foilor, dar și pentru decor. Aș zice că precauția luată, în acest sens, a contribuit la reușita tortului...

 

INGREDIENTE
500 grame de biscuiți Popular Pentru cremă: 1 litru de apă 400 grame de zahăr tos 250 grame de gris 250 grame de margarină 2 linguri de cacao esență de rom 1 plic de vanilie 1 praf de sare Pentru decor și însiropare: 1 cutie mare de conservă de compot de piersici jumătăți

Mai întâi se face crema. Se amestecă bine: zahărul tos, sarea, cacaua și vanilia. Se adaugă apa, se mixează până la omogenizarea ingredientelor și dizolvarea zahărului. Se dă cratița la foc mic și imediat se adaugă în ploaie grisul, amestecând întruna, ca să nu se formeze cocoloașe. Se continuă amestecarea și când compoziția începe să se îngroașe, ca să nu se prindă de fundul vasului. Când crema s-a îngroșat bine, se ia de pe foc și se mai amestecă în ea din când în când, ca să nu se formeze pojghiță, până ce se mai răcorește puțin.

Când crema s-a mai răcorit, se adaugă margarina, puțin câte puțin și se mixează până la încorporarea omogenă. La urmă se adaugă și esența de rom, după gust.

Se desface cutia de conservă, se scot jumătățile de piersici și se pun într-o strecurătoare, iar siropul se va folosi pentru însiroparea biscuiților. Se însiropează biscuiții, unul câte unul, timp de 4-5 secunde în siropul din conservă și se depun, ca prim strat, pe platou.

Se unge primul strat de biscuiți cu cremă și se continuă montarea tortului cu straturi alternative de biscuiți și de cremă.

Se unge tortul cu cremă și apoi se decorează cu piersicile scurse bine de sirop și decupate în prealabil în forma dorită, în așa fel încât fiecare porție să fie decorată frumos.

Se lasă tortul câteva ore la rece, după care se porționează și se poate servi.

Ingrediente Desert tort din biscuiti, de post

500 grame de biscuiți Popular

Pentru cremă:

1 litru de apă

400 grame de zahăr tos

250 grame de gris

250 grame de margarină

2 linguri de cacao

esență de rom

1 plic de vanilie

1 praf de sare

Pentru decor și însiropare:

1 cutie mare de conservă de compot de piersici jumătăți

Categorii