Desert tort pentru Mama- 80 de ani

Reteta culinara din categoria Torturi. Cum sa faci Desert tort pentru Mama- 80 de ani

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert tort pentru Mama- 80 de ani

 

2 septembrie o zi deosebita, ziua Mamei, zi in care a implinit 80 de toamne bogate, in care a a vut de toate si bune, foarte bune dar si rele, ca asa-i viata asta. N-am sa spun multe deoarece sunt multe de spus, zic doar La multi ani, Mimi ! Sa ne traiesti o mie de ani, te iubim cele patru fete cucuiete ale tale, semneaza aia mare, adica eu, Clementina.

Blat 28 cm 10 oua 250 g zahar 250 g nuca macinata 80 g pesmet 150 g faina 1 praf de copt Sirop 500 ml apa 150 g zahar 50 ml rom-bautura Crema de unt cu cacao 450 g unt cu 82% grasime 200 g zahar 160 g cacao 250 ml lapte cu 3,5 % grasime Crema cu mascarpone si zmeura 250 g mascarpone 300 g dulceata de zmeura 200 ml smantana pentru frisca

Blat : Albusurile le-am mixat cu un praf de sare pana am obtinut o spuma tare. Galbenusurile cu un praf de sare si zahar le-am mixat pana si-au dublat volumul, apoi am adaugat alternativ, nuca, pesmet, faina+ praf de copt ,apoi 2-3 linguri de spuma de albus, am continuat asa pana am terminat ingredientele si am obtinut compozitia de blat. Am tapetat fprma de tort ( 28 cm diametru) cu hartie de copt, am turnat compozitia in forma si am dat forma la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 35-40 min, am facut testul scobitorii. Am scos blatul din cuptor si l-am lasat la racit.

Sirop : Apa cu zaharul le-am pus la fiert, cand a inceput sa clocoteasca am oprit focul si am adaugat romul. Am lasat siropul sa se raceasca bine.

Crema de unt cu cacao : Untul la temperatura camerei l-am frecat 3-4 min. Intr-o craticioara am pus zaharul, cacao si lapte si le-am asezat pe foc sa fiarba, amamestecat continuu pana ainceput sa se ingroase amestecul. Am lasat sa se raceasca cca 10 min apoi am adaugat cate o lingura in untul moale si am mixat 1-2 min, am procedat asa pana am terminat toata crma de cacao sa o incorporez in unt. Am bagat crema la frigider pana am asamblat tortul.

Crema de mascarpone si zmeura : Dulceata de zmeura am  bagat-o la blender si am blendat-o 2-3 min. Intr-un castron am pus mascarpone si smantana si am mixat cateva minute, apoi am adaugat dulceata blendata si am omogenizat.

Asamblare : Am sectionat blatul de tort in patru parti. Am scos crema de unt de la frigider si am mixat-o 2-3 min. Am asezat pe un platou prima parte d eblat am insiropat-o bine si pus crema de unt si am nivelat-o, peste am asezat a doua parte de blat insiropat-o si am pus crema de mascarpone si am nivelat, peste am pus a treia parte de blat insiropat, am intins crema de unt, am asezat si ultima parte de blat insiropat-o am imbracat tortul cu crema de unt, am ornat cu crema de unt si crema de mascarpone. Asta a fost tortul, invitatii au zis ca a fost foarte bun, ei au zis, nu eu ma laud...deci mi-a iesit de data asta. La multi ani, Mama !

Ingrediente Desert tort pentru Mama- 80 de ani

Blat 28 cm

10 oua

250 g zahar

250 g nuca macinata

80 g pesmet

150 g faina

1 praf de copt

Sirop

500 ml apa

150 g zahar

50 ml rom-bautura

Crema de unt cu cacao

450 g unt cu 82% grasime

200 g zahar

160 g cacao

250 ml lapte cu 3,5 % grasime

Crema cu mascarpone si zmeura

250 g mascarpone

300 g dulceata de zmeura

200 ml smantana pentru frisca

Categorii