Orez cu rata

Reteta culinara Orez cu rata din categoria Rata. Specific Portugalia. Cum sa faci Orez cu rata

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Orez cu rata

 

O reteta tipic portugheza care trebuie gatita cu rabdare si grija sa iasa un orez plin de arome si o textura nici prea seaca nici unsuroasa. Dar merita incercata!

1/2 rata sare, piper, ulei 1 ceapa, 1 morcov, 4 catei de usturoi, 1 ardei iute dafin carnat afimat bacon afumat 3 cani de orez

- Rata se curata si se portioneaza in bucati potrivite; Calim ceapa tocata marunt , morcovul cubulete mici cu ulei de masline si o foaie de dafin, ardei iute; punem usturoi cu boia-apoi aduagam bucatile de carne . Amestecam bine si le rumenim usor-adaugam apa fierbinte pana acopera canrea. Lasam sa se fiarba foarte bine carnea (cca 1,5 h). Carnea trebuie sa se desfaca usor de pe oase. 

- Scoatem carnea si o desfacem in bucatele, fara oase. Nu aruncam oasele nici pielea. O sa continuam sa fierbem supa  cu oasele si pielea , aduagand apa si o bucata de carnat afumat impreuna cu  bacon afumat. Lasma sa fiarba pana pregatim orezul.

- In alta cratita ne punem sa facem orezul. Pentru cantitatea de carne eu am folosit 3 cani de orez cu bob rotund. Tocam marunt o ceapa , carnat afumat si bacon afumat -cubulete foarte micute; Punem in cratita ulei de masline si calim ceapa, afumaturile si apoi 3-4 catei de usturoi -calim bine si aduagam orezul-mai calim putin toate impreuna si aduagam treptat din supa -care se strecoara ; aduagam treptat pe masura ce orezul se fierbe -trebuie sa fie fiert si sa nu fie lipicios.-dar suficient de cremos. Gustam de condimente.

- Intr.-un vas termorezistent asezam jumate din cantitatea de orez-presaram carnea si punem a doua aprte de orez deasupra. Carnatul si baconul care au fost fierte in supa se tau felii si se aseaza deasupra.

  - Dam la cuptor preincalzit  pentru aprox. 10 min .

Ingrediente Orez cu rata

1/2 rata

sare, piper, ulei

1 ceapa, 1 morcov, 4 catei de usturoi, 1 ardei iute

dafin

carnat afimat

bacon afumat

3 cani de orez

Categorii