Lapin Puikula

Lapin Puikula este un tip de cartof cultivat de multe secole în provincia Laponia din nordul Finlandei. Această zonă se caracterizează prin ierni lungi și reci și veri scurte. Cartofii s-au adaptat acestor condiții și, din cauza vremii reci, sunt mai puțin predispuși la boli. Lapin Puikula are o pulpă foarte făinoasă și un gust de unt. Deoarece are o formă alungită, este cunoscut și sub denumirea de „cartoful de migdale”. Se recoltează toamna târziu și se comercializează în saci de diferite dimensiuni. Datorita continutului foarte mare de amidon, in jur de 19%, se poate prepara mai repede decat alti cartofi. Lapin Puikula este un ingredient comun în bucătăria tradițională din Laponia și este de obicei servit ca garnitură alături de tocană de ren. În afara pieței scandinave, este vândut sub denumirea de „Yellow Finn”.

Origine: Laponia

Categorie: Cartof

Taguri

Retete Lapin Puikula