Vinete cu gust de toamna si ifos de imam bayildi

Timp de preparare o ora si 20 minute

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Vinete cu gust de toamna si ifos de imam bayildi

Imam bayildi are origini turcesti, dar este astazi un aperitiv intalnit nu numai in zona Turciei, ci si in intregul Orient Mijlociu si in Balcani. Sigur ca retetele difera usor, dar cea care l-a facut pe imam sa lesine e probabil si cea mai simpla: vinete umplute cu ceapa, usturoi si rosii, toate inabusite in ulei de masline. Prepar o multime de retete cu vinete, delicioase si racoroase datorita mai ales cantitatii mari de apa pe care o contin vinetele (93%). Prefer sa le amestec cu alte legume, in tocanite inabusite la foc mic sau coapte in cuptor. Nu imi place sa le prajesc caci absorb o cantitate mare de ulei din pricina texturii lor spongioase. Reteta de imam bayildi este dealtfel singura unde prajesc vinetele (foarte putin) in ulei de masline, avand grija ca uleiul sa fie fierbinte astfel incat cantitatea pe care o absorb vinetele sa fie minima. Reteta pe care o prepar eu este o varianta mult imbogatita in comparatie cu cea venita din istoria bucatariei otomane. Este o reteta care se regaseste in legumele de toamna, savuroase si hranitoare, asa ca pe langa umplutura clasica de usturoi, ceapa si rosii, eu aleg sa pun dovleac, ardei, rozmarin, scortisoara si seminte de fenicul. Amestecul este de un exotism surprinzator, iar bucataria se umple de miresmele tari ale lumii arabe. Asadar, iata cei cinci pasi misteriosi: Pasul 1: Vinetele se spala bine, se curata de coaja si se taie pe lungime, dupa care le scoatem miezul cu ajutorul unei lingurite. Nu imi place sa adaug sare pentru a scoate asa-zisa amareala, caci soiurile de vinete pe care le gasim azi prin piete si magazine nu mai sunt deloc amare. Pasul 2: Vinetele se prajesc usor in ulei de masline. Este important ca uleiul de masline sa fie fierbinte cand asezam vinetele in tigaie. Dupa prajire le punem intr-o tava acoperita cu folie de copt. Pasul 3: Spalam si curatam ceapa, usturoiul, dovleacul si ardeiul, dupa care le taiem in bucatele marunte. Le amestecam cu rosiile in bulion, dar si cu miezul scos din vinete. Eu folosesc un bulion preparat de mine si imbogatit cu ierburi aromatice. Adaugam o lingurita de zahar, sare, piper, scortisoara, rozmarin si o lingurita de seminte de fenicul. Dovleacul va da o textura catifelata si arome de toamna tarzie amestecului de legume, iar rozmarinul, atat de iubit in bucataria mediteraneana, va potenta gustul celorlalte legume. Scortisoara va parfuma intregul melanj, pusa insa fara exagerare. O jumatate de lingurita este suficient. Indrazneala mea merge mai departe cu semintele de fenicul, exotice, puternice si incredibil de aromate. In plus, feniculul este cel care ne va pazi cu strasnicie de posibile arsuri de stomac date de prajitul in ulei, caci se cunosc proprietatile sale magice si efectul antiacid. Pasul 4: Inabusim amestecul de legume in ulei de masline. Umplem vinetele din belsug cu amestecul aromat de legume si presaram deasupra patrunjel tocat. Bagam la cuptor pentru circa 40 de minute. Pasul 5: Cand servim imam bayildi (cald sau rece, dupa preferinte), lasam sa cada pe fiecare jumatate de vanata cateva picaturi de ulei de argan pentru un plus de gust si aroma. Uleiul de argan se adauga dupa ce procesul termic s-a incheiat, ca sa-si pastreze intacti toti nutrientii.

Ingrediente Vinete cu gust de toamna si ifos de imam bayildi

2 vinete

2 cepe mari

2 ardei

1 catel de usturoi

Rosii in bulion

Ulei de masline

Ulei de argan

100-200 g dovleac placintar

Sare

Piper

Zahar

Scortisoara

Rozmarin

Seminte de fenicul

Patrunjel

Categorii