Bouillabaisse
Această tocană tradițională de pește provensală își are originea în secolul al XVIII-lea, când a fost pregătită pentru prima dată de pescarii marsiliezi, care o pregăteau folosind resturile din captura zilnică, valorificând tot ce aveau în plasele lor. De-a lungul timpului, bouillabaisse a evoluat într-unul dintre cele mai luxoase preparate cu fructe de mare din lume: se găsește în fiecare restaurant de lux din orașul plin de viață-port Marsilia, unde poate costa până la 200 de euro pentru o masă pentru doi. Orice lucru sub 50 EUR este considerat o supă obișnuită de pește - o regulă bună pentru cei care doresc să guste ceva adevărat. Ceea ce dă bouillabaisse atât aroma sa unică, cât și prețul său ridicat este scorpion-ul roșu, cunoscut în franceză sub numele de rascasse sau scorpion de mer.— un tip de stâncă veninos găsit doar în Marea Mediterană. Alte ingrediente pot include mai multe soiuri de pește alb, midii, crabi, calmar și uneori chiar homar sau anghilă. Un alt lucru care face felul de mâncare distinctiv al lui Marsilia este culoarea sa portocalie vibrantă, precum și aromele și aromele care decurg dintr-o selecție de ierburi și condimente provensale, în special șofranul, feniculul și coaja de portocală. Infuzată delicat cu vin alb și lichior de anason, bouillabaisse se servește în mod tradițional în două feluri: supa groasă și bogată se savurează cu sos de rouille și crutoane unse cu usturoi sau pâine prăjită, în timp ce peștele și crustaceele sunt servite separat.
Origine: Marsilia
Categorie: Tocană