Chinuri

Chinurieste un struguri originar din Georgia, originar din Kartli, dar este cultivat și în Kakheti. Acest struguri cu maturare târzie produce randamente ridicate și este cunoscut pentru capacitatea sa de a obține o aciditate crocantă și zahăr moderat. Este folosit la producerea vinurilor seci, dar este cunoscut si pentru vinurile spumante fructate din denumirea Atenuri. Vinurile Chinuri au un caracter floral si de plante, cu arome care amintesc de fructe galbene si menta. Vinurile sunt în mod obișnuit vinificate cu tehnici europene standard, dar unii producători optează pentru a produce vinuri Chinuri de chihlimbar realizate în vase tradiționale de teracotă (qvevri). Aceste vinuri vor avea mai multă tanin și complexitate, împreună cu o nuanță distinctă de galben sau chihlimbar. Vinurile spumante Chinuri sunt un aperitiv excelent, în timp ce vinurile seci se potrivesc cu mâncăruri mai ușoare, cum ar fi salatele sau carnea de pasăre. Stilurile de chihlimbar pot fi asociate cu mâncăruri puțin mai grele, cum ar fi puiul prăjit, peștele sau legumele. Numele Chinuri provine de la chinebuli, care se traduce aproximativ ca excelent.

Origine: Kartli de jos

Categorie: Soi de vin

Taguri

Retete Chinuri