Gratinați

Expresia franceză au gratin este un termen de zi cu zi în lumea culinară, denotă o tehnică de preparare a mâncărurilor coapte la cuptor. În secolul al XVI-lea sau chiar mai devreme, cuvântul gratinarese referea la bucățile arse, crocante ale unui vas care erau lipite de fundul unei oale sau al unei tigaie, care trebuiau răzuite sau răzuite pentru a nu se risipi. Astăzi, gratinul se referă în mod obișnuit la orice fel de mâncare cu un topping copt crocant. Ingredientele pentru gratinare includ cel mai adesea smântână, brânză rasă și pesmet sau o combinație a celor trei. Pe lângă coacerea vasului neacoperit într-un cuptor încins, efectul gratinat se poate obține și prin rumenirea rapidă a blatului preparatului sub un broiler, dându-i o crustă crocantă. Se crede că tehnica își are originea în Provence, dar în prezent este populară în întreaga lume. Pe lângă faimoșii cartofi à la Dauphinoise, gratinul este o tehnică utilizată pe scară largă în prepararea diferitelor alte feluri de mâncare pe bază de legume, precum și a numeroase caserole cu carne, pește și paste.

Origine: Franţa

Categorie: Tehnică

Taguri

Retete Gratinați