Steak au poivre
Steak au poivre este un fel de mâncare franțuzesc constând dintr-o friptură de vită acoperită cu boabe de piper zdrobite și prăjită. Se servește cu un sos care se face în aceeași tigaie în care a fost gătită friptura. De obicei, felul de mâncare este însoțit de cartofi și o salată în lateral. Potrivit lui Francis Marie, un celebru specialist în fripturi, felul de mâncare își are originea în secolul al XIX-lea în bistrourile din Normandia, unde bărbații luau femeile la cine târzie cu friptură au poivre, datorită pretinselor proprietăți afrodisiace ale ardeiului. Numeroși bucătari au susținut inventarea felului de mâncare, cel mai faimos dintre ei fiind Émile Lerch, proprietarul Restaurantului Albert de pe Champs-Élysées, care a declarat că a făcut prima dată felul de mâncare în 1930. Indiferent de inventator, friptura au poivre rămâne un element de bază al bucătăriei tipice franceze.
Origine: Franţa
Categorie: Fel de Vită