Vugava
Vugavaeste un struguri nativ croat care provine dintr-o mică insulă Vis. Soiul este cultivat exclusiv pe insula, unde se coace devreme în climatul cald mediteranean și prosperă pe terroir-ul terasat din jurul Komiža. Vinurile pe bază de Vugava sunt galben-aurii, proaspete și aromate. Aciditatea este de obicei scăzută, conținutul de alcool ridicat, iar vinurile vor avea în general un conținut ridicat de zahăr. Aroma amintește de fructe coapte, caise, piersici și miere, uneori cu note de citrice și ierburi. Vugava are o istorie lungă pe insulă și se crede că a fost adusă de grecii antici. În afară de soiuri și amestecuri albe, strugurii au fost folosiți și în prošek - vinul de desert din Dalmația făcut cu fructe de pădure uscate. Vugava a fost rar folosită în vinurile vrac. Deși rar, a fost întotdeauna cunoscut ca un strugure croat de înaltă calitate, premium. Vinurile Vugava se asortează cel mai bine cu bucătăria locală. Ar merge bine cu fructe de mare, inclusiv crustacee și pește alb, dar se potrivesc bine și cu carne de pasăre, salate, fructe proaspete și brânză de oaie sau de capră.
Origine: Insula Vis
Categorie: Soi de vin