Apfelstrudel
Un desert tradițional de patiserie cu o istorie bogată și vie, apfelstrudelul (strudelul cu mere) este una dintre cele mai populare delicatese din Austria. Acest deliciu dulce constă din straturi subțiri de aluat umplute cu o umplutură aromată de mere. Povestea sa începe cu invenția baklavei, un produs de patiserie filo popular în Balcani și Orientul Mijlociu. Deoarece baklava necesită un aluat foarte subțire, similar cu ștrudelul, tehnica a fost probabil perfecționată fie de otomani, fie de greci. Se crede că ștrudelul a ajuns mai întâi în Ungaria, apoi în Austria, datorită faptului că otomanii au avut interacțiuni constante cu habsburgii. Cea mai veche rețetă cunoscută de ștrudel datează din 1696, în timp ce alte soiuri, cum ar fi rețeta de ștrudel cu mere, datează din anii 1800. Unii susțin că felul de mâncare a fost inventat la Viena pentru împăratul Austriei și pentru restul înaltei societăți. În funcție de rețetă, umplutura poate include în plus stafide, scorțișoară, rom și nuci, cum ar fi migdale sau nuci. Se recomanda servirea strudelului cald, direct din cuptor, insotita de o lingura de inghetata de vanilie, o lingura de frisca sau sos de vanilie.
Origine: Viena
Categorie: Patiserie dulce