Batuda
Batuda sau primorski lonac este un preparat tradițional croat originar din zona Kvarner și Primorje. Această tocană dintr-o oală a fost un aliment de bază pentru clasa muncitoare în trecut și este de obicei făcută cu o combinație de orz, porumb, fasole, cartofi, morcovi, piure de roșii, sare, piper negru, pătrunjel și diverse produse din carne curată, cum ar fi pešt (slănină, usturoi și pătrunjel), coaste de porc sau burtă de porc. Fasolea, orzul, porumbul, morcovii, coastele de porc, cartofii și pătrunjelul sunt gătite și apoi se amestecă cu piureul de roșii și pešt. Când carnea este aproape gata, se scoate din oală, se taie în bucăți mai mici, apoi se întoarce în oală și se fierbe încă o oră. Odată gata, batuda ar trebui să aibă o consistență care să nu fie nici subțire, nici groasă. Este recomandat să serviți acest fel de mâncare caldă de iarnă alături de felii de pâine de casă.
Origine: Primorje și Lika
Categorie: Tocană