Berthoud
Berthoud este un preparat clasic de brânză franțuzesc originar din regiunea Savoia. Se face cu o combinație de brânză Abondance, vin alb Vin de Savoie, Madeira sau Porto, căței de usturoi, piper și (opțional) un praf de nucșoară. Pentru a-l pregăti, fundul unui vas Berthaud (un vas de cuptor din porțelan) se frecă mai întâi cu usturoi. Se umple apoi cu fasii subtiri de Abondance sau Abondance ras, Vin de Savoie, Madeira sau Port, un praf de nucsoara si piper. Mâncarea este apoi gătită gratinată în cuptor până când brânza se topește și exteriorul devine maro. Berthoud se servește imediat în porții individuale. Felul de mâncare trebuie consumat rapid, cât este încă fierbinte, altfel textura se va schimba și va deveni stringentă și elastică. Berthoud datează de la începutul secolului al XX-lea și a fost numit după persoana care l-a creat, proprietarul unei cafenele numit Berthoud. În zilele noastre, felul de mâncare este adesea servit cu cartofi jachete în lateral.
Origine: Savoie
Categorie: Vas cu brânză