Dogon Somé

Oamenii Dogon trăiesc într-un lanț de stânci de gresie roșie care se întinde de la nord la sud prin câmpia Mali. Și-au săpat casele din stâncă și au construit colibe. Lângă aceste case sunt câmpuri în care localnicii produc eșalotă, principala lor sursă de venit, vândută proaspătă sau uscată. Aceste șalote sunt îndrăgite în piețe datorită dulciului și aromei lor unice. Poporul Dogon, cu toate acestea, produce și o varietate de legume, cereale și leguminoase. Femeile folosesc florile, frunzele și fructele fiecărei plante pentru a face o varietate de condimente numite somé . Kamá este pulberea obținută prin măcinarea frunzelor uscate de măcriș, pourkamá se face prin măcinarea frunzelor uscate ale unui arbore local cunoscut sub numele de neré , djabá pounanse face prin măcinarea peletelor de eșalotă uscată, apoi prăjirea pulberii în ulei de arahide, în timp ce gangadjou pounan este o pulbere de bame uscată. Există, de asemenea , oroupounná , pulberea din frunze de baobab și piper local cunoscut sub numele de keberoupounna . Toate aceste condimente sunt o bază din bucătăria dogon – folosite în supe, sosuri, legume sau carne.

Origine: Regiunea Mopti

Categorie: Condiment

Taguri

Retete Dogon Somé