Pušipel

Pušipel sau Moslavaceste un soi de struguri albi cultivat în cea mai nordică regiune a Croației Međimurje. Este un strugure internațional care se găsește și în Tokaji maghiar (Furmint), Slovenia (Šipon) și Austria (Mosler). Strugurii sunt folosiți în principal pentru vinurile albe seci, deși poate produce și deserturi de înaltă calitate și stiluri spumante. Vinurile seci obținute din Pušipel sunt galben pal, minerale, proaspete, ușoare și ușor de băut. De obicei, au note fructate și citrice care amintesc de mere verzi, lămâie și lime. Aciditatea este moderată sau ridicată, în timp ce conținutul de alcool este în general scăzut. Aceste vinuri pot merge bine cu o varietate de feluri de mâncare. Pot fi asortate cu aperitive ușoare și gustări sau cu specialități regionale mai grele. Prima mențiune scrisă despre Pušipel datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea. De obicei era denumit Moslavec sau Šipon, și întregul său potențial a fost în principal neglijat. Strugurii au devenit proeminente cu o strategie de branding care a apărut în anii 2000. Vinificatorii moderni au folosit cele mai bune viță de vie, au ales numele Pušipel și au îmbunătățit tehnicile de vinificație pentru a remarca Pušipel-ul drept un struguri emblematic Međimurje, care poate produce vinuri de calitate excelentă.

Origine: județul Međimurje

Categorie: Soi de vin

Taguri

Retete Pušipel