Romorantin
Romorantineste un strugure francez cu coajă albă, cu coajă târzie, cultivat în estul Loarei. Este un descendent al Gouais Blanc și Pinot Teinturier, care este înrudit cu Pinot Noir. Acest strugure rar, oarecum obscur este folosit în denumirea Cour-Cheverny, iar în zonele învecinate se găsesc doar cantități mici. Romorantin produce vinuri uscate și nesecate, de recoltare târzie, care sunt marcate cu aciditate ridicată. Vinurile uscate sunt mai ușoare, mai crocante, cu note de citrice și mere, în timp ce stilurile off-dry tind să aibă mai mult corp și arome florale, fructate și asemănătoare mierii. Cele mai bune exemple pot îmbătrâni destul de bine. Potrivit celei mai populare legende, Francisc I ar fi adus Romorantin din Burgundia cândva în secolul al XVI-lea. Nu există dovezi istorice care să susțină această afirmație, iar prima dovadă fermă a cultivării sale în regiune datează din secolul al XIX-lea. Vinurile pe bază de romorantin sunt prietenoase cu mâncarea și se pot asorta deosebit de bine cu fructe de mare și salate. Stilurile mai dulci pot fi, de asemenea, un aperitiv excelent.
Origine: Loir-et-Cher
Categorie: Soi de vin