Aïoli

Acest sos bogat de usturoi este asemănător ca textură cu maioneza și este folosit în mod obișnuit în bucătăria din Provence în Franța și Catalonia în Spania. Aïoli provensal constă din gălbenușuri de ou, ulei de măsline și usturoi, în timp ce versiunea catalană constă numai din usturoi, sare și ulei de măsline. Numele său provine de la ail , adică usturoi , și oli , cuvântul provensal pentru ulei . Unii istorici susțin că originile sale se află într-un sos roman numit aleatum , care era făcut și cu usturoi și ulei. Un sos similar cu aïoli a fost menționat pentru prima dată de Pliniu cel Bătrân, procuratorul roman al Tarragona, în enciclopedia sa Naturalis Historia din secolul I., în care descrie usturoiul și puternicele sale proprietăți medicinale. În Provence, sosul se face cu primul usturoi din sezon, care este destul de fraged și nu are o aromă copleșitoare. Deși inițial sosul a fost menit să însoțească codul, se potrivește bine și cu legume cu amidon, carne, salate reci și ouă și este de obicei servit la temperatura camerei.

Origine: Provence

Categorie: Condiment

Taguri

Retete Aïoli