Crêpes Suzette
Aceste crêpe delicioase preparate à la flambé sunt stropite în beurre Suzette , un sos făcut cu unt, zahăr caramelizat, suc de mandarină sau portocale, coajă și lichioruri cu aromă de portocale precum Grand Marnier sau Curaçao. Crêpes Suzette ar fi fost inventate de Henri Charpentier în 1895 la Monaco. Potrivit propriei sale povestiri, Charpentier – pe atunci un asistent de chelner în vârstă de 15 ani care lucra la Café de Paris din Monte Carlo – a incendiat accidental o tigaie de crêpe pe care o pregătea pentru Prințul de Wales, viitorul rege Edward al VII-lea. După ce a ars sosul, Henri a descoperit că crêpele au un gust și mai bun și a decis să servească desertul, numindu-l după însoțitoarea prințului, o frumoasă franțuzoaică pe nume Suzette. Larousse Gastronomiquecontestă această poveste, susținând că Charpentier nu ar fi putut fi suficient de mare la acea vreme pentru a servi regalitatea, dar cu siguranță el a fost cel care a popularizat aceste clătite în stil franțuzesc flambate.
Origine: Franţa
Categorie: Clătită