Sos de roșii
Sosul de tomate este unul dintre cele cinci sosuri mama clasice create de Escoffier. De obicei, se face cu o combinație de piure de roșii, usturoi, carne de porc sărată, morcovi, ceapă, unt, făină, supă de vițel, cimbru, foi de dafin, sare, piper și zahăr. Carnea de porc se prăjește în unt, iar când grăsimea s-a înghețat, se adaugă în tigaie ceapa, morcovii, cimbru și foile de dafin. Faina se adauga putin mai tarziu, iar odata rumenita, se adauga supa de vitel si rosiile si se amesteca pana cand sosul clocoteste. În combinație se adaugă condimentele și usturoiul zdrobit, iar sosul se coace la cuptor peste o oră. Sosul este apoi trecut printr-o sită, iar blatul este de obicei uns cu unt pentru a preveni formarea pielii. Acest sos gros este de obicei servit cu paste, mămăligă, lasagna, bețișoare de mozzarella și chiftele, printre altele.
Origine: Franţa
Categorie: Sos