Brioşă

Această specialitate coaptă este un tip francez de viennoiserie , o încrucișare între un produs de patiserie și o pâine, cu un conținut ridicat de unt, lapte și ouă care o face bogată, moale și fulgioasă. A fost savurat de secole atât ca delicatesă, cât și ca simbol de statut. O teorie populară susține că a fost inventată de vikingii normanzi, care s-au stabilit în Franța în secolul al IX-lea și au adus cu ei secretele fabricării untului. Cuvântul brioche a apărut pentru prima dată tipărit în 1404, iar numele se crede că derivă din bris și hocher , adică a frământa și a amesteca . Ar putea fi, de asemenea, o referire la populara brânză franceză numită Brie, despre care se crede că a fost unul dintre ingredientele brioșului original. O foamete din secolul al XVIII-lea a făcut scumpă pâinea, așa că brioșa a devenit un simbol de statut – cantitatea de unt din brioșa ta era proporțională cu prosperitatea ta. Astăzi, se consumă în mod tradițional cu ceai, dar are și diverse întrebuințări în bucătărie, acționând ca un vas pentru umpluturile dulci sau sărate.

Origine: Franţa

Categorie: Pâine dulce

Taguri

Retete Brioşă