Galette des rois

Acest desert clasic francez este de obicei asociat cu regiunile din nordul și centrul Franței și aparține grupului larg de prăjituri rege care sunt pregătite și savurate de Bobotează - o sărbătoare creștină celebrată pe 6 ianuarie, care comemorează sosirea celor trei magi la Betleem. Tortul este asamblat cu un strat gros de frangipane —cremă de patiserie pe bază de migdale — care este intercalat între două straturi de foietaj cu unt. Tradiția sugerează să se ascundă fève (un port norocos din porțelan sau din plastic) în interiorul frangipanului, iar cine are norocul să o găsească va deveni o regină sau un rege pentru ziua respectivă. Interesant este că în timpul Revoluției, numele acestui clasic a fost gâteau de l'égalité, deoarece regalitatea nu era populară la acea vreme. În zilele noastre, brutăriile franceze vând de obicei galette cu o coroană simbolică de hârtie deasupra. Un desert similar se găsește în Belgia și Țările de Jos, unde poartă numele de koningentaart .

Origine: Franţa

Categorie: Tort

Taguri

Retete Galette des rois