Roquefort

Roquefort este una dintre cele mai mari brânzeturi din Franța, făcută din lapte de oaie nepasteurizat, plin de grăsime. Are vene albastre dispersate pe tot corpul, dezvoltate din sporii de Penicillium roquefortiînainte ca brânza să fie presată. Este atât de gustoasă și iubită încât a fost preferata împăratului Carol cel Mare și este numită local „brânză de regi și papi”. Roquefort are o coajă umedă la exterior, în timp ce la interior este sfărâmicioasă ca textură și cremoasă, acidulată, intensă, complexă, ascuțită și sărată ca aromă, cu o pastă albă marmorată cu mucegai albastru. Trebuie să se maturizeze cel puțin 5 luni în peșteri din sudul Franței. Deși este bogat în grăsimi și sare, este, de asemenea, benefic pentru sănătate, deoarece este dovedit că are proprietăți antiinflamatorii unice. Roquefort se asortează extrem de bine cu smochine, nuci, vinuri albe dulci și roșii puternice. De asemenea, este adesea folosit în salate.

Origine: Roquefort-sur-Soulzon

Categorie: Brânză

Taguri

Retete Roquefort