Sos bechamel
Unul dintre cele cinci sosuri mamă ale bucătăriei tradiționale franceze și un ingredient cheie în numeroase rețete – de la mâncăruri simple precum lasagna până la cele elegante precum sufleul – sosul bechamel, cunoscut și sub numele de sos alb, nu este altceva decât lapte îngroșat cu roux. Există cel puțin patru teorii cu privire la originea sa, dar cea mai probabilă susține că a fost inventat pentru Ludovic al XIV-lea de bucătarul său, Pierre de la Varenne, a cărui carte de bucate din secolul al XVII-lea, Le Cuisinier françois, găzduiește prima rețetă de bechamel înregistrată. Deoarece laptele era considerat un lux la acea vreme, bechamelul era adesea asociat cu bogăția, în timp ce sosul Velouté, vărul său apropiat, era considerat sosul maselor. Invenția de refrigerare și pasteurizare a făcut laptele accesibil și mai ușor disponibil pentru omul obișnuit, iar Béchamel a depășit rapid Velouté în popularitate la scurt timp după aceea.
Origine: Franţa
Categorie: Sos