Sos espagnole

Unul dintre cele cinci sosuri mamă ale lui Auguste Escoffier, cunoscut sub numele de sos espagnole, este un sos maro care este de obicei făcut din supă maro (vită sau vită), unt și făină. În plus, în sos pot fi adăugate slănină, șuncă, roșii, ceapă, foi de dafin, vin roșu, usturoi și țelină, în funcție de preferințele personale. În mod tradițional, se servește cu carne roșie. Chiar dacă este numit după cuvântul francez pentru spaniolă, nu are o origine spaniolă clară. Ca de obicei, există o serie de teorii despre originea sa. Unul spune că soția lui Ludovic al XIII-lea a modificat sosul brun adăugând roșii – un ingredient tipic spaniol – în el. Un altul susține că culoarea sosului este de vină pentru numele său, deoarece francezii au asociat sosul de culoare închisă espagnole cu imaginea lor stereotipă a unui spaniol. Indiferent de originea sa, espagnole este un sos extrem de versatil, oferind un punct de plecare pentru multe alte soiuri de sos, cum ar fi sos Africaine, Bigarade, Chasseur și demi-glace .

Origine: Franţa

Categorie: Sos

Taguri

Retete Sos espagnole