Sos olandez
Această emulsie de unt și ou este unul dintre cele cinci sosuri mamă ale bucătăriei franceze și unul dintre cele mai cunoscute sosuri din bucătăria occidentală. Constă dintr-o emulsie de gălbenușuri de ou și unt topit sau clarificat cu sare, piper și o notă acidă adăugată fie printr-un strop de suc de lămâie, fie printr-o combinație de apă și oțet de vin. Deși inventatorul sosului rămâne necunoscut, unii susțin că olandeza a fost inventată inițial în Țările de Jos înainte de a fi adusă în Franța de către hughenoți. Alți istorici ai alimentelor susțin că inițial se numea Isigny, un sos care era deosebit de popular în Normandia, dar că numele s-a schimbat în timpul Primului Război Mondial din cauza faptului că untul era rar și trebuia importat în Franța din Olanda. Cea mai veche mențiune despre sos se găsește într-o carte de bucate olandeză din 1593, iar Pierre La Varenne a descris un sos similar în cartea sa de bucate din 1651 Le Cuisinier françois. Sosul olandez este cel mai frecvent folosit pentru a asezona peștele și legumele la abur, cum ar fi sparanghelul. Este, de asemenea, un ingredient cheie al ouălor Benedict și, ca sos mamă, este folosit și ca bază pentru o varietate de alte sosuri, cum ar fi Béarnaise și sauce au vin blanc.
Origine: Franţa
Categorie: Sos