Sos tartar

Tartarul de sos este un sos pe bază de maioneză care, cel mai probabil, provine din Franța. Baza cremoasă este făcută în mod tradițional cu maioneză, deși unele variații pot opta ocazional pentru crème fraiche, în timp ce adaosurile opționale includ de obicei condimente și în mare parte pătrunjel tocat, cervil, tarhon, capere și murături. Opțional, se pot adăuga și gălbenușuri de ou fierte. Deși sosul a fost numit după tătari - grupul etnic vorbitor de turcă din Asia Centrală - nu are legătură cu regiune sau cu popor. Numele a apărut probabil ca o referire la textura grosieră a sosului, deoarece tătarii erau cunoscuți pentru comportamentul lor barbar. Sosul a fost servit inițial și ca acompaniament pentru friptura tartar, care se face cu carne cruda de vita sau cal tocata marunt, iar preparatul a influentat probabil originea denumirii. Tartarul de sos este de obicei servit cu peste sau fructe de mare prajite, carne si alte tipuri de feluri de mancare prajite.

Origine: Franţa

Categorie: Sos

Taguri

Retete Sos tartar