Velouté

Acest bulion ușor este de obicei făcut din oase neprăjite de pui, vițel sau pește și este îngroșat suplimentar cu roux , un amestec de făină prăjită în unt. Alături de hollandaise, bechamel, espagnole și roșii, este unul dintre cele cinci „sosuri mame” declarate de Auguste Escoffier în secolul al XIX-lea. Velouté poate fi folosit pentru a face diferite soiuri de sos, cum ar fi sos allemande, aurore, supreme și bercy. Numele sosului derivă din cuvântul francez velur , care înseamnă catifea - o referire la textura sa catifelată. Prima versiune a sosului a apărut inițial în influența carte de bucate a lui Francois Pierre de la Varenne, din 1651, Le Cuisinier françois.. Astăzi, acest sos versatil este încă folosit în bucătăriile din întreaga lume ca ingredient cheie în numeroase preparate din legume, pește, vițel și pui.

Origine: Franţa

Categorie: Sos

Taguri

Retete Velouté