Raclette de Savoie
Raclette de Savoie este o brânză veche de munte comună regiunii Savoie din Franța și cantonului Valais din Elveția. Își trage numele de la racler, adică a răzui, care descrie modul în care localnicii tăiau această brânză. Raclette este o brânză semi-moale din lapte de vacă, nepasteurizată, cu coaja bej-închis ușor lipicioasă și o pastă galben deschis. Are o aromă plăcută dar devine deosebit de gustoasă când este încălzită în fața unui foc sau sub un grătar încins și abia atunci aroma deplină se intensifică. În mod tradițional, o brânză mare era tăiată în jumătate și sprijinită de o piatră cu fața la foc deschis. Stratul exterior al interiorului elastic a fost lăsat să se încălzească treptat, iar când a început să se încrețească și să-și schimbe culoarea, oamenii înăbușau cartofii copți în brânza fierbinte care se topește. Aroma bogată și de nuci a brânzei este partenerul perfect pentru cartofi, dar se potrivește bine și cu carnea gătită și curată. Azi,Vin de Savoie .
Origine: Haute-Savoie
Categorie: Brânză